Monday, March 23, 2015

Redha Allah itu Indah


Aku berlindung kepadaMu Allah daripada syaitan yang direjam.
Dengan Nama Allah SWT yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih,
Selawat & Salam atas Baginda SAW, ahlul bait, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
Alhamdulillah atas nikmatNya, Alhamdulillah atas ujian ketentuanNya.Menelusuri tinggi naik iman dalam diri sepanjang hidup atas muka bumiNya, tidak terlepas saat-saat sunyi untuk kita bermuhasabah atas setiap ketentuan Ilahi..baik buruk mahupun baik di pandangan mata.

Pernah bukan kita berdialog sendirian…
“Allah mudahkan sahaja semuanya…”

Tapi akhirnya perancangan kita itu tidak pun tertunai malah ditimpa dengan ujian hingga perancangan kita itu seolah terkubur. Kemudian kita berdialog lagi…
“Apa yang sebelum ini nampak seperti Allah mudahkan semuanya itu salahkah?”

Tiada apa yang salah dalam ketentuan Allah SWT. Apa yang kita nampak seperti Allah SWT mudahkan itu ialah manifestasi bahawa kita bersangka baik dengan Allah SWT secara mudahnya tanpa memerlukan apa-apa sebab.

Itulah kehidupan hamba. Jika baik diberikan Allah, dengan mudah dia bersangka baik. Jika buruk diberikan Allah, dengan tinggi mujahadahnya untuk dia bersangka baik. Biarlah susah payah atau semudah mana pun untuk kita bersangka baik kepada Allah, yakinlah bahawa penamat untuk kita benar-benar redha dengan setiap ketentuan Allah SWT itu dengan cara sekurang-kurangnya mampu bersangka baik dengan Allah SWT.

Barangsiapa yang resah gelisah dengan nasib kehidupannya atas dunia ini, menunjukkan masih ada cintanya yang terikat dengan dunia ini. Allah SWT akan terus uji..dan uji..dan uji kita sehingga kita tidak lagi mengikat hati kita kepada perkara selain daripada Allah SWT..: Semoga kita dijauhkan daripada berputus asa dengan rahmat-Nya :.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...