Saturday, January 25, 2014

MOHON 'Move Forward'

Dengan Nama Allah SWT yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat Salam atas Baginda Rasulullah SAW,
ahli keluarga, para tabii tabiin, seluruh umat Islam,
ALHAMDULILLAH atas nikmatNya, ALHAMDULILLAH atas ujian ketentuannNya.





Nak kuat?
Minta pada Allah.

Nak nangis?
Mengadu pada Allah.

Nak menjerit?
Eh,jangan! hee~


Hidup ini bukan kisah dongeng fairy tales indah yang pernah kita tonton di televisyen. Hidup kita ini penuh kejutan. Adakalanya Allah hadirkan nikmat namun dek tersalah guna, jadi bala akhirnya. Pada mulanya, terasa bahagia..namun akhirnya parah koyak rabak jiwa jadinya. Allah SWT hadirkan ujian yang sama berulang kali...kerana kita tidak pernah lepas ujian itu dengan baiknya. Jadinya belajarlah untuk move forward. Move forward to be the better person. Cara untuk move forward? Be near to Allah SWT kerana hanya Allah SWT yang tahu kekuatan dan kelemahan diri kita. Tidak perlu berpura-pura dengan Allah SWT sepertimana kita berpura-pura dengan manusia bahawa kita kononnya 'kuat' kerana Allah SWT knows better. Allah SWT Maha Melihat lagi Maha Mengetahui biarpun yang tersembunyi. Thus, just be yourself.

Hidup ini pasti akan didatangkan dengan pelbagai makhluk bernama 'orang'. Mereka ialah makhluk Allah yang kadangkala kita sendiri tidak terlintas di kepala akan kewujudan mereka, but they have been part of our life. Makhluk Allah ini boleh terbahagi kepada beberapa jenis ; mendekatkan kita kepada Allah SWT, menjauhkan kita daripada Allah SWT. SILA...terus redha dengan kehadiran mereka yang mendekatkan kita kepada Allah SWT dan SILA...terus mujahadah menghapuskan jejak-jejak mereka yang mampu menjauhkan kita daripada Allah SWT (khas berkenaan hubungan lelaki-perempuan).

Hidup ini persinggahan menuju akhirat. Risau dengan jodoh..sering didengari menjadi topik perbualan sekitar terutama para gadis. Kasihan pada mereka yang kecundang, sedih, merana dengan segala yang berkaitan perihal itu. Mereka nampak kuat padahal hakikatnya mereka sering bersedih. Hati perempuan itu lembut, mudah terusik lagi tersentuh. Namun, sayang hati perempuan itu juga sering menangis kerana benda-benda jodoh. Sahabat, be strong! Kita sama-sama tahu apabila Allah SWT menguji berkenaan perkara yang menjadi fitrah, ianya lebih susah..mujahadahnya perlu lebih gagah. BUT..please bear in mind my dear that Allah SWT always beside you.

Hidup ini betul-betul sementara. Daripada kamu terus menunggu si dia yang tidak pasti jodohmu, yang takut pada komitmen, yang suka cakap pusing-pusing, yang suka janji pening-pening, yang suka cakap tak serupa bikin, yang macam-macam lagi lah (khas pada lelaki yang sering membuat para gadis menangis), lebih baik dan lebih afdal kamu menumpukan hidup kamu ke arah yang lebih baik. Serius...sangat sia-sia habiskan air mata pada lelaki yang entah datang dari mana & kemudiannya entah kemana-mana. Sangat sia-sia habiskan masa menanti lelaki yang entah bila-bila hadir dalam hidup & kemudiannya akan hilang bila-bila masa. Permantapkan iman kamu sayang menjadi hambaNya yang lebih dekat denganNya, yang hidupnya terisi dengan cinta dan kasih dari Allah SWT.

Hidup ini bukan berkenaan diri kita sahaja sahabat. Kita ada ibu bapa & keluarga yang pastinya sentiasa di sisi kita. Letakkan hormat & sayang kamu pada ahli keluargamu tinggi dan makin tinggi. As time goes by...aku menjadi orang yang rasa annoyed pada mereka yang bergelar lelaki. Faktornya ialah kerana aku melihat terlalu ramai perempuan yang menangis kerana lelaki, fitrahku sebagai perempuan turut merasa benci melihat insan sekelilingku menangis kerana lelaki.



Katanya lelaki yang menjaga wanita,
tetapi teguran berhikmah pada wanita itu tiada.

Katanya lelaki memimpin wanita,
tetapi dibiarnya wanita terdedah dengan fitnah dunia.

Katanya menjaga diri tidak mahu terikat,
tetapi khusyuk melayan para gadis merata tempat.

Katanya tidak mahu memberi harapan,
tetapi tidak berhenti mengetuk perasaan para perempuan.

Katanya tidak mahu sebarang komitmen tanggungjawab,
tetapi tidak habis menunjukkan aksi yang tidak serupa dengan apa yang dicakap.
 


Daripada yang ber-f.i.k.r.a.h hinggalah kepada yang bertahap b.i.a.s.a, semua itu dapat dilihat di merata. Akhirnya, para gadis & wanita juga yang mengalirkan air mata. Kasihan...


Gadis, berubahlah. Hapuskan terus jejak mereka yang menguji hatimu, mengusik perasaanmu, membazirkan masa & komitmen dirimu. Cukupkanlah dalam hati kamu cinta kepada Allah SWT & Rasul SAW. Ya, itu sukar tapi tidak mustahil. Gadis, jika dirimu engkau jaga sebaiknya...jangan risau Allah SWT telah titipkan kekasihmu di langit..hanya menanti bertemu di syurga suatu hari nanti. Dalam kesolehan dirimu, lelaki-lelaki itu tidak layak pun untuk mendekati dirimu, kerana itulah Allah SWT menjadikan mereka tergolong dalam golongan yang patut di black list kan dalam hidupmu.


Be strong! for the sake of Allah SWT, Rasul SAW, family...







Jika 'budak haraki-an' mengatakan segala ini 'masalah hati', beruntunglah kamu menjadi 'bukan budak haraki-an' kerana kamu lebih mampu melihat hal ini ialah berkenaan mujahadah hati menuju cinta Tuhan.









.: Sahabat, bersabarlah kamu dalam segala apa yang dibicarakan mereka.
Bertasbihlah kamu pada Allah SWT siang dan malam.
Moga cinta Allah SWT terpasak di benak hatimu.
Muslimah itu tidak lemah, cuma perlu mujahadah untuk setia di sisi Allah :.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...