Tuesday, January 21, 2014

MAHA Mendengar

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & Salam atas Baginda Rasulullah SAW,
ahli keluarga, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
ALHAMDULILLAH atas nikmatNya, ALHAMDULILLAH atas ketentuanNya


Yang meniti di bibirku
Yang terlintas di akalku
Yang terbisik di hatiku
Semua DIA kan tahu
Kerna DIA Yang Menciptakannya
Semua di dalam kekuasaanNYA

Di dalam susah pintalah kepadaNYA
Kerna DIA pasti mendengarkannya
Juga di dalam senang pintalah kepadaNYA
Moga bahagia kan sentiasa bersama

Ya ALLAH
Kau Maha Maha Mendengar
Tiap kata yang hamba lontarkan
Tiap doa yang hamba pohonkan

Ya ALLAH
ENGKAU Maha Memberi
Segala kurniaan dan rezeki
Ya ALLAH.... 
          Hari ini Allah SWT tunjukkan lagi bahawa Dia ialah Tuhan, Nur ialah hamba-Nya. Satu demi satu ujian yang Allah SWT berikan bak menanti giliran. Kesibukan hari ini belum mampu membuatkan hatinya terus rasa bahagia. Seawal pagi menyiapkan 'weekly thesis writing', kemudian bergegas ke bank membeli no unik ID untuk adik bujangnya.Bergegas pula ke 'Tissue Culture Lab' kemudian diberi kata putus oleh 'supervisor' yang dihormatinya kerana Allah SWT. Kembali menyibukkan diri menyiapkan permohonan adik lelakinya itu ke Universiti dengan memerah otak memikirkan sendiri kecenderungan adiknya itu untuk memenuhi 8 petak kosong pilihan kursus yang ditawarkan di Universiti. Alhamdulillah terasa nikmat kepuasan menguruskan segalanya untuk adik-adiknya. Sudah dipasakkan dalam hatinya, berbakti kepada keluarga itu prioriti sehingga ke akhir hayatnya.          Seusai berjam lamanya di fakulti, melangkahlah kakinya meronda kawasan kampus menyediakan masa untuk dirinya sendiri menikmati keindahan alam bersama rakan sekelas. Indah, setiap isi alam bertasbih kepada Tuhannya, yang Maha Esa. Pelbagai kisah dikongsikan bersama rakannya, ya pastinya perkongsian itu berbentuk luahan hati. Kesimpulan luahan hati yang semakin membuatkan 2 rakan sekelas itu semakin akrab ialah 'perancangan Allah SWT itu jauh lebih cantik, hanya pemeliharaanNya yang terbaik'.

'Weh..results PSM dah keluar.'

Terus laju jemarinya menaip kata kunci dan namanya di ruangan daftar masuk.
'Subhanallahiwabihamdih...results PSM aku OK tapi Biochem...'

          Hatinya sebak, senyuman dipaksanya untuk diukir pahit. Kelemahan dirinya yang paling nyata ialah dia sangat mudah merasa jatuh lagi lemah apabila dia seolah merobek harapan keluarga kepadanya. Ya, ibunya tidak pernah memaksanya untuk terus cemerlang dalam pelajarannya kerana ibunya lebih tahu apa yang ditanggung anak gadisnya itu namun sebagai anak yang betul-betul meletakkan hanya cinta keluarga teratas selepas cinta kepada Allah SWT dan Rasul-Nya, kecundang itu mengujinya. Allah~Dalam hidup yang sementara dan penuh duga, Allah SWT tidak pernah meninggalkan hambaNya sendirian. Pasti Dia hadirkan satu demi satu ujian. Itu tandanya Allah SWT sayang. Aish...jika sayang seseorang, pastinya kita akan membahagiakan orang itu, memberikan apa yang orang itu mahukan kerana ingin dia gembira..kan? Ya...sangat betul!

Kerana itulah berkasih sayang dengan Allah SWT itu sangat istimewa dan indah dalam kesederhanaan perhubungan itu. Sayang manusia kepada manusia sangat berbeda dengan sayang Allah SWT kepada manusia. Allah SWT membahagiakan insan yang menyayangiNya dengan memberikan pelbagai hadiah berupa ujian dan dugaan kerana Allah SWT ingin insan itu kuat untuk sentiasa di sisi Allah SWT walau apa pun yang terjadi dalam perhubungan.

Allah SWT tidak memberikan apa yang insan itu mahukan kerana ada kalanya insan itu sendiri terlalu terburu-buru dengan kemahuannya. Allah SWT berikan insan itu apa yang diperlukan, jauh lebih sweet daripada cara manusia menjaga perhubungan. Allah SWT...sayangi kami.


Terjumpa sepupu-sepapat Toti..: Keluarga itu keutamaan, Dakwah itu jalan perjuangan, Syahid itu impian :.LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...