Thursday, December 5, 2013

PSM : Penantian Sehingga Mardhatillah :)


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat Salam atas Baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga, para sahabat,
para tabii tabiin,seluruh umat Islam
Alhamdulillah atas segala nikmatNya, Alhamdulillah atas segala ketentuanNya.

Bismillah~


TERMINATED

Akhirnya, kini projek tahun akhir aku di'terminate' sehingga Januari atas beberapa faktor yang tidak perlu didedahkan di sini untuk menjaga nama baik insan yang benar-benar ku dambakan redhanya dalam mujahadahku menuju keberkatan ilmu.

Antara perkara yang dapat aku ambil pengajaran sepanjang melalui proses merangkak dalam Projek Tahun Akhir ini ialah;

kebergantungan tinggi semaksima terpacak setinggi mungkin ke langit hanya kepada Allah SWT.

Dia yang memegang hati semua insan. Dia yang memberi rasa pada semua orang. Dia yang memberi kudrat untuk setiap perbuatan. Dia yang bangunkan kita awal pagi untuk bermohon padaNya kekuatan & ketabahan. Dia yang menggerakkan hati membetulkan niat sentiasa. Dia yang mendidik kita bersabar, tunduk mengalah walaupun kita tidak salah sebagai tanda mujahadah mengejar barakah dalam ilmu yang kita inginkan. Dia yang memberi rasa resah, tertekan, putus asa, segala-galanya datang daripada Dia. Dia yang bantu mudahkan urusan, lapangkan dada, tenangkan jiwa, bukakan minda untuk menerima segalanya dengan mudah.

* keredhaan Allah SWT terletak pada redha ibu bapa.

Setiap hari, mesej mak ayah.."mak..kejap lagi ada perjumpaan..kejap lagi ada discussion..kejap lagi masuk lab..kejap lagi mula buat cell culture..kejap lagi bla..bla..bla....mohon doanya". Biarpun mereka tidak faham dengan terma-terma sains yang dimaklumkan tetapi doa daripada mereka tetap sampai.

* disiplin diri merubah kebiasaan.

Sedekah Al-fatihah kepada seramainya manusia, selawat nabi istighfar sepajang teringat, buka hari dengan ayat suci Al-Quran biarpun sekadar sempat melihat sebaris ayat..barulah langkah boleh dimulakan dengan tenang.

* kuat bukan sekadar dalam perjuangan, tetapi juga urusan pelajaran.

Diherdik, dimaki, dimarah itu ini...didik diri lebih kuat. Tidak perlukan slot taaruf untuk mengenali diri, cukup sekadar melihat daripada jauh, komitmen diri dapat dipertikaikan & tepat padu ke muka hingga setengah jam di hadapan co-supervisor mata hanya merah menyala mengalirkan air mata dengan wajah yang tertunduk kerana itulah proses menerima teguran yang penuh 'hikmah'nya. 'Hikmah' itu menguatkan diri mengubah diri! Tidak diperlukan slot disiplin untuk menilai salah silap dan muhasabah, setiap masa salah terus kena balasan atas kecuaian, samalah dengan malaikat Izrail yang tidak tunggu masa untuk ambil nyawa. Tidak diperlukan slot penyelarasan kuliah dasar kerana jika tidak faham memang terus kena 'smash' sebabnya tahu sangat dah tidak belajar dengan teliti dan hidup ini tidak wujud alasan terutama untuk orang Islam. 

"Jangan rosakkan 'cancer cell' kerana membazir itu amalan syaitan, kena tunjuk contoh Islam yang baik..awak Islam kan? Dalam Islam membazir berdosa kan?"

"Tanya dulu pada guru perempuan walaupun dia garang macam singa sebabnya tidak manis kan banyak pergaulan dengan lelaki ajnabi. Awak muslimah kan?"

#semua nada itu sinis.

Hanya SATU kata yang tersemat di hati, TARBIYYAH. Ini Tarbiyyah. Hikmah Allah SWT datang bukan melalui taujihad perjuangan yang sering dilaung-laungkan dalam muktamar-muktamar agung, cukup sekadar makmal yang penuh dengan bahan kimia yang mampu membahayakan kesihatan.

* tetapkan hati menuju cita-cita dengan membawa perubahan dalam cara.

Muslimah itu orang Islam. Islam mengajar umatnya sentiasa bersungguh-sungguh dalam setiap perbuatan termasuklah membuang air besar sekalipun kerana itulah cara membuang air besar pun perlu mengikut sunnah, apatah lagi untuk mengendalikan urusan besar seperti projek tahun akhir yang bermain dengan benda bernyawa yang memang ingin dimatikan melalui cara yang halus. Cancer cells itu bernyawa, setiap yang bernyawa selain manusia sentiasa bertasbih memuji Allah SWT. Walaupun memang diperbanyakkan jumlahnya untuk dimatikan di kemudian hari, Cancer cells itu tetap bertasbih memuji Allah SWT, tanpa sebarang putus asa. Ya Allah..malunya...

* gunakan nikmat otak seoptimum mungkin.

Gerak kerja dakwah mampu difikirkan seribu satu strategi dakwah, buku sirah pelbagai dibedah, hukum hakam diselidik. Urusan pelajaran, satu cara pun buntu, buku rujukan buka pun malas, teori konsep semuanya di'tong-sampah'kan. Itulah komitmen terhadap pelajaran yang menjadikan belajar di Universiti tanpa matlamat. Sekadar niat selepas belajar, nak kerja. Untuk mereka yang lebih 'up' sikit..semasa di kampus nak tentang pelbagai kezaliman termasuk pentadbiran universiti, selepas habis belajar nak ceburkan diri dalam bidang kepimpinan / kementerian. Jika mahasiswa 'biasa' rutin hariannya kafe, katil, kuliah...mahasiswa 'pendakwah luar biasa' rutin hariannya sejadah (sebab banyak amal), katil (jaga tidur), mesyuarat sampai pagi (fikir masalah umat). Tiada kuliah?? Erk..kalau dah mesyuarat sampai pagi, subuh dah lambat, tidur semula selepas subuh, kelas memang mungkin 'off' jawabnya. Kalau pergi pun, setakat tidur dalam kelas.


Kalau KDN diminta buktikan yang dirinya ahli sunnah wal jamaah selepas menuduh Mat Sabu syiah, kita yang katanya memperjuangkan Islam yang syumul..sila buktikan perjuangan Islam kamu 'benar-benar' syumul. #erkk~.: Syahid itu cita-cita. Dalam cita-cita ada sungguh-sungguh. Kalau malas nak sungguh-sungguh, tidak perlu banyak cerita-cerita. Kerana ke syurga itu bukan perlukan bual bicara semata tetapi mujahadah :.


Ya Allah SWT...bantulah kami, permudahkan urusan kami. Jangan diserahkan urusan kami kepada diri kami sendiri walau pada kadar sekelip mata.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...