Tuesday, September 17, 2013

Akademik Terjaga, Dakwah Terpelihara

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & salam atas baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga baginda,
para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
Syukur ALHAMDULILLAH atas segala nikmatNya,
Redha ALHAMDULILLAH atas segala ketentuanNya.

Panel Jemputan Forum : Cukupkah Hanya Ilmiah? Anjuran PMIUTM,JB.

"Bagaimanakah caranya untuk seseorang mahasiswa itu mendisiplinkan diri supaya akademik terjaga dan dakwah masih terpelihara? Ada segelintir mahasiswa yang masih tidak seimbang dalam akademik dan dakwahnya. Akademik terlalu dikejar kerana tidak mahu mendatangkan fitnah pada Islam, gerak kerja dakwah terlalu ditumpukan kerana merasakan 'Ini Kerja Islam'."

Soalan ini ditujukan khas kepada ustaz Syed Abdul Kadir AlJoofre memandangkan beliau merupakan antara pelajar pintar dengan keputusan yang cemerlang ketika zaman pengajiannya suatu ketika dahulu dengan CGPA 3.98. Pada masa yang sama, beliau juga merupakan presiden persatuan mahasiswa. Jawapan beliau ialah...


"Suasana yang diperkatakan itu ialah suasana 'teori jongkang-jongkit.' Antara akademik dan dakwah,kedua-duanya ialah awla (utama). Mahasiswa perlu berkorban untuk mampu menyeimbangkan kedua-duanya. Waktu tidur, menonton filem...perlu dikorbankan. Waktu tidur saya hanyalah 3 jam sehari ketika di zaman pengajian iaitu daripada jam 2.00 pagi sehingga jam 5.00 pagi. Ketika orang tidur, kita belajar..ketika orang sudah bangun, kita kembali bermesyuarat dengan mereka. Tidur 3 jam, tapi jangan tidur dalam kelas! Tumpukan sepenuh perhatian di dalam kelas. Antara doa yang diamalkan sebelum tidur ialah, 'Ya Allah, bangunkan aku pada waktu yang Engkau paling cintai. Gunakan aku dengan amalan yang Engkau paling suka.' Sebelum bergelar mahasiswa, kita sudahpun bergelar hamba Allah SWT. Setelah bergelar mahasiswa, kita tetap seorang hamba Allah SWT. Rapatkan hubungan dengan Allah SWT."

Antara motivasi beliau dalam sibuk aktif beraktiviti dan mantap dalam akademik ialah mengingati mati. Melihat sahabat-sahabat yang sudah meninggal dunia memuhasabahkan dirinya untuk menyebarkan kebaikan sehabis baik sebagai bekalan sebelum bertemu Tuhan..: Menjadi hamba Allah itu mudah, menghayati hamba Allah itu indah. Selamat memanfaatkan masa menjadi dan menghayati erti hamba Allah! :. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...