Friday, May 31, 2013

Andai 'Fed-Up' Itu Pilihan

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat Salam atas Baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga,
para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
Syukur ALHAMDULILLAH atas nikmatNya, Redha ALHAMDULILLAH atas ujian & ketentuan-Nya.






ALLAH SWT yang Maha Melihat & Maha Mengetahui…


AndaiFed-Upitu pilihan,
Pasti sudah lama jalan dakwah hambaMu tinggalkan
Dek sesak jiwa yang dirasakan
Melihat mereka yang hebat bicara luaran
Namun sering lari dari perjuangan

Andai 'Fed-Up' itu pilihan,
Pasti sudah lama jalan dakwah itu terfitnah
Dek jiwa yang semakin lelah
Melihat petahnya berbicara perjuangan berfikrah
Namun dialah pencetus masalah

Andai 'Fed-Up' itu pilihan,
Pasti jalan dakwah itu mampu dihumban
Dek ramai pelakon yang penuh penghayatan
Melihat setiap tajuk perjuangan menjadi bualan
Namun dialah yang penuh beralasan ketika di medan

Andai 'Fed-Up' itu pilihan,
Pasti jalan dakwah itu bukan jalan mendamba redha
Dek ramai yang salah guna kuasa
Mendongak tinggi ke atas sana
Namun amanah terbiar melata

Andai 'Fed-Up' itu pilihan,
Tidak layak hambaMu bergelar Hamba Tuhan
Dek tiada istilah putus asa dalam pegangan
Mereka-mereka yang setia beriman
Kepada-Mu wahai Tuhan

Bersaksilah hambaMu bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah SWT,
Bersaksilah hambaMu bahawa Muhammad SAW itu pesuruh Allah SWT,
Saksikanlah ya Allah SWT hambaMu mendamba redha dalam penuh keampunan.
Tetapkan jiwa hamba & mereka dalam ketaatan~




.: Niat menegur bukan tunjuk pandai malah hebat tapi inilah usaha untuk membantu di akhirat. Semoga urusan hisab di hadapan Tuhan dipermudahkan :.

Thursday, May 16, 2013

Kenangan Bersama NaeBaK

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & salam atas Baginda Rasulullah SAW
ahli keluarga, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
ALHAMDULILLAH atas nikmatNya, ALHAMDULILLAH atas ketentuanNya.

Hakimi mengembara di bumi Johor.

Menemani tuannya yang sedang makan di tepi longkang.

Menemani tuannya memulakan langkah pulang ke Seremban tika senja.

Menemani Cikgu Norazlinda untuk urusan PSM.


16 Mei 2013 berpisahlah Toti dengan NaeBaK..sob..sob..~




.: Apabila segala yang duka itu datang serentak, bukan bermakna Allah SWT menghentak tetapi Allah SWT memberi jalan untuk 'rasa sentiasa redha' itu terus teguh tempatnya dalam hati terpasak :.

Khas Buat Intan Hazila Zulkurnain :)

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat Salam atas baginda Rasulullah SAW,
ahli keluarga, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
ALHAMDULILLAH atas nikmatNya, ALHAMDULILLAH atas ketentuanNya.

Diberi nama Tuti & Titu.
Perjalanan itu hambar, malah bosan. Diberi taklifan sebagai Timbalan Penghuluwati Mahasiswi Kolej 9 pastinya tidak dapat lari daripada setiap program yang dipenuhkan dalam program Minggu Transformasi Mahasiswa. Tika itu, Kolej 9 gah dengan trademark Pink-Hitam. Well...dress up baik T-Shirt Pink, Selendang Hitam. Woooo~ itu sorakan yang setia di bibir apabila nama Kolej 9 disebut. Tambah pula kakak-kakak senior memberi kepercayaan kepada diri untuk mengetuai sorakan setiap kali sukan (tetiba rasa terambil semangat ayah di padang kawad..hee). Pada hari pertama MTM, seorang kakak menghampiri Saidatul Akmal namanya (nak kahwin dah mokcik ni.hee) datang menghampiri keluarga. Borak bual mesra tapi diri tahu 'ini semua poyo~' tahu dah kenapa kakak ni baik sangattt dengan mak ayah.
-Semangat freshie :D -

Seminggu selepas MTM, dapat mesej daripada entah siapa-siapa entah nak jumpa katanya. Baiklah, sebagai freshie yang super nerd ikut cakap senior, melangkah kaki ke tempat yang dijanjikan. Erk, ramai juga yang datang perjumpaan. Entah mana-mana datang entah. Point penting yang dilafazkan kakak itu, "awak usrah dengan akak ye." Gulp...usrah?? Medan yang pernah berjaya diloloskan diri kini ditarik kembali. Rindu sungguh pada teman se-matrik. "napo plak la esey sorang yo duk tercampak sini haa". Mengenangkan nasib di perantauan selatan tanah air tanpa teman-teman seperjuangan.

Jumpa, salam, borak ringkas. "Akak ni muka cam garang weh" benak hati. Takpelah..lepak-lepak dulu, layan dulu mesej kakak ni. Akhirnya, 'arghhh...malas lah.' Terlepaslah diri daripada ikatan yang dinamakan 'adik usrah-naqibah'. Namun, tidak semudah itu...tiba-tiba datang utusan maharaja si kak Saidatul Akmal menerjah bilik tanpa izin, "Dik, awak ok?" Erk...tak ok sebenarnya, Tengah serabut dengan kakak-kakak senior JKM Kolej 9 yang asyik paksa suruh sertai JKM Kolej 9, ditambah pula dengan kakak yang datang bilik tanya macam-macam untuk 'lembut'kan hati ke usrah agaknya.

Lepaskan diri itu tidak mudah. Sakitnya hanya Allah SWT yang tahu. Menangis setiap hari inginkan perjuangan bersama sahabat namun diri tidak kuat. Akhirnya, selepas beberapa bulan & menghampiri study week, kakak usrah itu dimesej, "Kak, saya nak join usrah." Terus set up time untuk jumpa. Turun sahaja daripada bas malam pada jam 11.oo kerana ada test malamnya, terus menuju ke arked Kolej 9 kerana kakak usrah yang sudah lama menanti di arked tersebut. OK fine hati berdebar.haha 

"Ikat terus jela awak ni."
'Gulp~ok'
"Nanti baca ni..tu..bla..bla..bla..akak nak bagi soalan, jawab. study lah apa yang patut"
-That's one kind of usrah ^^, -

Dikala teman sebilik sibuk membelek bahan-bahan akademik, nota-nota subjek & soalan-soalan tahun-tahun lepas, diri sibuk membelek sirah-sirah perang, nota-nota Ikhwanul Muslimin & soalan-soalan 'target'.haha TAWAKAL sudahnya..apa nak jadi, jadilah~

Tadaaaa~ PMI now! ^_^ Turun naik tinggi rendah momentum dalam gerak kerja dakwah buatkan diri banyak belajar terutama daripada hasil didikan, bimbingan, tunjuk ajarnya. Dia tidak ajar seperti A B C si budak tadika, dia mengajar dengan 'Nah, buat kerja ni. Tak faham cari dulu, tak tahu sangat baru tanya'. Belajar dari gerak kerja! Kalau semua benda duk suap, kenyang jela.
Bila kenyang, berat perut, lembab juga jalan.hehe

Daripada adik usrah yang main tarik wayar elektrik (tak main dah tarik tali sekarang), kepada ahli lujnah tak nak kalah yang asyik bertekak, kepada pimpinan yang bertegang leher saja, hinggalah kembali menjadi ahli biasa...pasti ada dia di balik setiap langkah. Bukan setiap masa mesej padanya, cuma semangat itu sampai. Bukan berkongsi masalah dengannya, tapi dia arif diri bermasalah.

"Tolong tengok-tengok sikit dia ni, nampak je tabah"
Pesanan akhirnya pada sahabat sebelum melangkah kaki hilang tubuh dari pandangan.

Kata orang, tarbiyah itu berterusan...perubahan diri menjadi lebih baik juga ialah hasil didikannya dengan izin Allah SWT yang Maha Memiliki setiap hati hamba-hambaNya.

Faktor keberhasilan tarbiyah ; NAQIBAH ! :DD

Terima kasih untuk segalanya....

Selamat melangkah dengan tabah! (^_^)")





.: Kata orang, kerek itu sombong. Tapi mungkin sebenarnya kerek itu fokus! Kerana kerja yang ada lebih banyak daripada masa yang ada untuk diberi tumpuan :.

Wednesday, May 15, 2013

Mereka yang DISAYANGI :))

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & Salam atas Baginda Rasulullah SAW,
ahli keluarga, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
ALHAMDULILLAH atas nikmatNya, ALHAMDULILLAH atas ujian ketentuanNya.


[ Kakak yang Garang : Jawahir Hasana :D ]
Hasil tangan budak LPM ! :DD

Banyak sangat gambar curi..bahaya lepak dengan kak Jawahir~ ^_^


[Budak yang Comot : Alim & Zafeera]

Beg beserta beg~ @')

Beg & Kad  :))

Key chain kot! :p



[ Budak yang Sopan : Athirah :p ]

Lalala~



[Kakak yang Senget : Norazlinda Amin]

Totoi peneman Toti di Naebak~ :D


Sangat comey! ^^,


Tips bahagia dalam bersahabat ;
- Ikhlas kerana Allah SWT.
- Komit dalam setiap gerak kerja.
- Bersedia dimarah, ditegur atas salah silap.
- Tidak melayan masalah hati melebihi 5 minit.
- Profesional mengaturkan mood gerak kerja & gurau senda.
- Say NO to lagha topic.
- Doa tidak putus.
- SENGET! :DD




.: Aku tiada harta tapi aku ada Allah SWT dan aku mendoakan agar Allah SWT melimpahkan sebanyak-banyaknya harta 'keberkatan' dalam setiap perbuatan kalian dalam kehidupan :.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...