Friday, December 21, 2012

Speaker Corner MUSLIMAT

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & Salam atas baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga, para sahabat,para tabii tabiin, seluruh umat Islam
Syukur ALHAMDULILLAH atas segala nikmatNya, Redha ALHAMDULILLAH atas segala ketentuanNya.


Alhamdulillah, kehidupan hari ini semakin nikmat. Biar hanya diriku dan Allah SWT sahaja mengetahui apa yang indahnya. :)

         Seusai ambil slip di fakulti luar, aku menemani sahabat baik untuk mengendalikan usrahnya. Mantap. Bilangan ahli usrahnya tidak sampai 5 orang pun pada hakikatnya, namun dek ukhwah yang terjalin atas dasar 1 aqidah, budaya tumpang-menumpang usrah itu seperti suatu kenikmatan hingga akhirnya menghampiri hampir 10 orang yang turut terlibat dengan usrah tersebut. Banyak percambahan idea, perkongsian pendapat. Namun, ada suatu ayat daripada adik usrah, Athirah yang disayangi yang membuatkan aku terkedu sebentar sebenarnya. Ayatnya "usrah ni dah scary lah." diiringi gelak tawa kecil ahli usrah lain. Mungkin kerana perwatakanku & soalan yang ku ajukan. Maaf adik-adik! ^^,

      Perkara yang disentuh dalam usrah tersebut ialah syarat-syarat kemenangan. Antaranya kebergantungan yang tinggi pada Allah SWT. Perang Badar menjadi antara buktinya betapa kebergantungan para mukminin tika itu yang benar-benar mantap terhadap Allah SWT tanpa sedikit pun keraguan akan janji Allah SWT menyebabkan kemenangan berpihak kepada kaum mukminin biarpun berkuantiti rendah berbanding pihak musuh.
      Selain itu, beberapa perkongsian seperti kesabaran, perbezaan proaktif & reaktif, dan beberapa lagi isu seperti solat & sebagainya menjadi bahan perbincangan yang menarik.


Foreigner TERJAH

      Sepanjang berusrah, aku yang duduk paling sudut perasan sekumpulan lelaki warga asing yang berada di belakang kumpulan usrah kami sentiasa memandang ke arah kami. Ku betulkan niqab, ku fokuskan pemikiran pada isi usrah, ku buat tidak endah akhirnya. Namun, secara tibanya datang seorang lelaki daripada kumpulan itu menghampiri kumpulan usrah kami.

"Excuse me, did all of you read Al-Quran", sapanya. Mungkin kerana dia melihat sepanjang diskusi kami sering membelek Al-Quran tersebut.

"Not really, we are doing some discussion on our religion, Islam" jawab Syahida selaku ketua diskusi tika itu.

"Yah! I know. I'm Muslim too. Its very nice to see all of you people discuss about Islam in this way. We want to ask please pray for us and other muslims too."

Dengan senyuman, kami masing-masing membalas dengan Aminnn..kasihan melihat kumpulan mereka. Kami seolah dapat meneka bahawwa dia benar-benar mengharapkan doa daripada kami kerana tika itu muslimin yang lainnya sedang menunaikan solat Jumaat tetapi mereka sedang makan berdekatan dengan kumpulan usrah kami. Cara dia menghampiri kumpulan kami semata-mata untuk mengharapkan doa dan juga cara dia menerangkan keadaan yang dia juga Muslim namun tidak seperti kami membuatkan kami agak tersentuh.


"Ya Allah, sentuhlah hati mereka dengan rahmat-Mu, berikanlah petunjuk hidayah kepada mereka dan jua kami agar kehidupan kami ini hanya bermatlamatkan redha-Mu dan setiap langkah, tutur kata, perlakuan hanyalah atas nama-Mu..aminnn Ya Rabb~"


Speaker Corner Muslimat

Selepas melakukan solat Zuhur & solat sunat hajat, kami bersedia untuk ke 'Speaker Corner' anjuran pihak tertentu yang akhirnya dimaklumkan batal. Namun, disebabkan antara 'speaker'nya ada bersama kami iaitu Saudari Annasuha , MPM, kami meneruskan sesi 'speaker corner' tersebut dengan tajuknya 'Final Battle'.
Tawakal Tinggi

Bersurai......dalam perjalanan menuju ke tempat parking...Allah! Polis betul-betul bersebelahan dengan kereta aku. Memang nak kena saman jawabnya ni. Syahida dah gelabah, "Syud, kita balik jela syud naik bas". Kami ketawa kecil. Hingga akhirnya aku keluarkan solusi, "Kebergantungan kena tinggi pada Allah ni. Tadi usrah cakap gitu kan?" Syahida menyambung, "Tawakal..tawakal.." Kami pun menyusun langkah kemas, muka tidak lagi ketawa, kami masuk kereta, aku masuk gear reserve, dengan tenang memandu kereta dari zon bahaya tersebut. LEPAS! Alhamdulillah..nikmat~ ^^,.: Kebergantungan kepada Allah SWT, mudah cakap belum tentu mudah amal. Jika Allah SWT beri peluang & buka jalan, raih dan pegang seeratnya peluang kerana sudah namanya peluang..jika tidak dimanfaatkan akhirnya akan berlalu pergi sebagai suatu yang benar sia-sia :.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...