Tuesday, August 21, 2012

Tudung Labuh Jaga Hati

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & Salam atas baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
Syukur Alhamdulillah atas segala nikmat yang diberikan, Redha Alhamdulillah atas segala ketentuan.


Terimbau pertama kali mengenakan tudung labuh di kepala,

"Nah, syud! Ambik la tudung labuh pink ni. syud suka warna pink kan? Fatma baru gosok."
"Eh...betul ke ni? Syud pinjam ye!"
"Takpe..takpe..fatma bagi syud je tudung ni. Hadiah untuk syud."

"Thanx fat!

     Pelbagai halangan yang berlaku dalam mujahadah mengenakan tudung labuh. Rakan lama segan lepak bersama, beberapa insan menjauhkan diri, beberapa insan mengutuk, mempertikaikan, sebagainya yang hampir serupa...negatif ~


     Jika yang negatif itu datang dari hamba Allah SWT, pasti yang positif itu datang dari Allah SWT. Allah SWT sudah berjanji bahawa ganjaran syurga diberikan kepada orang yang bersabar. Yang menyokong dan mengkritik pada masa yang sama, itulah antara ujian halangan kepada hamba-hambaNya yang berniatkan kepada perubahan.

     Jangan dilihat pada labuhnya tudung, longgarnya jubah untuk menilai 'baik' 'buruk' seseorang itu. Labuhnya tudung bukan menandakan pasti baik namun labuhnya tudung itu pastinya antara langkah baik bagi mula mendekati yang Maha Lembut lagi Baik yakni Allah SWT yang Esa. Ada tikanya, perubahan luaran itu mampu mendidik dalaman.

    Tudung labuh itu melindungi diri dari yang tidak sepatutnya. Sangat mudah Allah SWT menjaga wanita daripada fitnah yang mudah menghampiri dengan syarat mujahadahlah untuk mendekati Allah SWT, pasti Allah SWT mempermudahkan diri menjauhi orang yang jauh daripada Allah SWT. Kita bukanlah Tuhan yang berhak menilai 'jauh' 'dekat' nya seseorang itu dengan Allah SWT namun, kita mampu melihat seseorang itu melalui akhlaknya.

     Akhlak itu cerminan iman, erat tautan hati kepada Allah, utuh iman kepada Allah, indah jua akhlak yang terpancar dalam menerusi langkah sebagai musafir jalanan di dunia sementara ini. Tudung labuh mengajar diri menjaga akhlak sebaik mungkin agar tidak menconteng arang ke muka para muslimah lain yang ikhlas menjaga diri kerana Allah SWT, lebih-lebih lagi kepada Allah SWT yang Maha Memerhati agar diri terus dijaga rapi oleh sebaik-baik Penjaga.

     Tudung labuh panas itu istilah biasa bagi mereka yang tidak pernah mencubanya. Hakikatnya, tudung labuh itu nyaman, menjaga diri dari yang tidak baik untuk kulit kita. Hikmahnya setiap kebaikan yang Allah SWT ciptakan pasti tersembunyi berganda-ganda rahsia. Antara kesilapan si pemakai tudung labuh ialah bau badan yang tidak terjaga. Islam mengajar kebersihan, tidaklah haram memakai wangian yang hanya digunakan sedikit sahaja bagi mengelakkan ketidakselesaan para insan di sekeliling. Sedangkan Rasulullah SAW menggemari minyak wangi.

     Tudung labuh bukan syarat untuk pilih geng kepala sefikrah, tetapi tudung labuh ialah pintu kepada geng luar fikrah mengenali Islam. Sebagaimana Al-Quran panduan akhlak utama yang diciptakan untuk disebarkan kepada sekalian alam, begitulah jua kebaikan tudung labuh. Perlu disebarkan nikmat rahmat daripada Allah SWT. Jangan tubuhkan geng tudung labuh, tetapi tubuhkanlah geng ingin Islam.

     Pelbagai fesyen terkini menjadi perbahasan pelbagai pihak. Selendang besar, pashmina lebar, tudung bulat, tudung bawal 60 inci, dan sebagainya dapat digunakan untuk menutup aurat. Jika ada yang benar-benar tidak kena pada pandangan mata syariat Islam, tegurlah dengan mendidik mereka yang alpa itu dengan syariat Islam terlebih dahulu sebelum menghukum nilai syurga neraka mereka. Jika ada yang tidak kena pada pandangan mata sendiri, silalah bertegur dengan hikmah seiring dengan akhlak Islamiyyah. Di mata kita, perkara itu mungkin tidak sepatutnya seperti pemakaian selendang buat para daie muslimah, namun mungkin pada pandangan mata yang lain, cara itulah yang menunjukkan Islam itu mesra remaja..wallahu'alam~

.: Labuhkan tudungmu menutupi dada, kerana Allah SWT ingin melindungi dirimu daripada mata durjana, dan terus menjagamu hingga ke syurga :.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...