Thursday, March 29, 2012

Perjuangan Non-STOP : Ukhwah Sekular!

Dengan Nama Allah yang Maha Allah lagi Maha Pengasih
Selawat & salam ke atas baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga, para sahabat, para tabii tabiin, seluruh umat Islam.
Syukur Alhamdulillah atas segala nikmatNya, redha Alhamdulillah atas segala ketentuanNya.


Kata orang, jalan perjuangan itu jauh. Penuh duri. Penuh sakit. Penuh ujian. Hanya hati-hati tertentu yang dipilih Allah untuk terus setia di jalan. Jalan yang pastinya tidak menjanjikan karpet merah berhias bunga wangian serta disambut oleh para bidadari dunia. MUSTAHIL.Hakikat sebenar perjuangan itu ialah...

Wahai mereka yang beriman, siapa di antara kamu yang berpaling tadah dari agamaNya (murtad) maka Allah akan datangkan pula suatu kaum yang Allah kasihi mereka dan mereka mengasihi Allah, bersifat lemah-lembut terhadap orang yang beriman dan berlaku tegas terhadap orang kafir. Mereka berjuang bersungguh-sungguh pada jalan Allah dan mereka tidak takut celaan orang-orang yang mecela, yang demikian itu limpah kurnia Allah yang diberikan kepada sesiapa yang dikehendakiNya kerana Allah itu luas kurniaan lagi meliputi ‘ilmuNya. Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah dan rasulNya serta orang-orang yang berimna, yang mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat serta mereka ruku’ (tunduk menjunjung perintah Allah). Dan sesiapa yang menjadikan Allah dan RasulNya serta orang-orang yang beriman itu penolongnya (dapatlah ia kemenangan) kerana sesungguhnya golongan Allah (Hizbullah) itulah yang tetap menang.
(Surah Al-Ma’idah: Ayat 54-56)

Perjuangan itu mengajar kita menjadi :

1. Sedar diri bahawa kita ialah hambaNYA semata.

.: Jadi, tidak perlulah kita meletakkan pergantungan selain daripada Allah. Sesungguhnya Allah yang Maha Memahami, Maha Mengetahui, Maha Berkuasa atas segala sesuatu. Tanpa izin dariNya, tiada apa yang mampu berlaku. Pasakkan dalam hati bahawa sesuatu yang Allah beri pada hambaNya ialah atas dasar keperluan hambaNya, bukan semata atas kehendak hambaNya. Jika Allah merasakan bahawa kita perlu ditegur melalui ujian, maka kita akan menerima ujian itu tanpa kita membuat apa-apa persediaan. Jika Allah merasakan kita perlu untuk mendapat nikmat itu pada waktu itu maka jangan risau segalanya akan datang dalam aturan yang sangat cantik. Tidak perlu terlalu risau kepada perkara yang tidak pasti kerana Allah sedang merancang sesuatu yang terbaik buat hambaNya :.

2. Sedar diri bahawa segala rezeki itu milikNya semata.

.: Jadi, lapangkan dada mudahkan urusan gerak kerja dengan mengeluarkan harta yang dipinjamkan Allah kepada kita. Biar sedikit tapi tinggi nilainya di sisi Allah jika ikhlas niat asalnya. Rezeki Allah tidak pernah putus buat hambaNya. Walau bagaimanapun kita merasakan sempit dada sesak jiwa dengan harta simpanan yang semakin berkurang, namun pasakkan dalam hati rezeki Allah ada di mana-mana. Rezeki ini juga bukanlah semata-mata bermakna wang ringgit namun...masa luang, masa mampu berjalan, masa yang mempunyai kesempatan untuk kita melangkah bergerak kerja itu juga merupakan antara rezeki yang Allah berikan. Jadi, hargai sebelum Allah tarik nikmat rezeki itu & pada waktu itu kita hanya mampu menanti dipersoalkan di akhirat apa yang kita lakukan dengan nikmat yang diberikanNya sepanjang hayat kita. :.

3. Sedar diri bahawa kita berurusan dengan hambaNya yang lain jua.

.: Ukhwah dalam perjuangan tidak boleh dibuat-buat. Segalanya datang dari hati yang ikhlas mengharapkan redha Allah melalui perjuangan bersama sahabat-sahabat. Antara kesilapan para daie yang sering merasakan dirinya terbeban dengan pelbagai kerja ialah men'sekular'kan ukhwah.

Men'sekular'kan ukhwah ?? Apa yang dimaksudkan di sini dengan kalimah men'sekular'kan ukhwah ialah ketika kita menguruskan 1 kumpulan usrah yang terdiri daripada mereka yang baru ingin mengenal Islam, layanan kita tersangat baik pada mereka, menunjukkan sepenuh perhatian. Namun, apabila berurusan dengan sahabat-sahabat...ada kalanya kita melayan sahabat dengan cara yang keras atas alasan 'dia sahabat ana, dia faham ana bagaimana. Kami dah lama usrah bersama.' Konsep yang SALAH. 

Harus disemat baik-baik dalam hati bahawa sahabat kita yang sudah lama bersama kita mengikuti usrah bukanlah orang yang sempurna ilmunya, akhlaknya, & pelbagai lagi indikator lain yang dilihat sebagai pendakwah. Sahabat kita jua ialah mad'u. Mereka jua ialah anak usrah kita. Mereka jua masih penuntut ilmu dunia akhirat. Jadi, dalam memberi pandangan...haruslah kita meraikan pandangan mereka terlebih dahulu. Dalam kita meletakkan hukum hakam agama, haruslah kita melembutkan hati mereka untuk mereka mudah menerima cara penolakan kita terhadap hujah mereka & berlapang dada menerima hujah kita.

p/s : Teruskan bergantung harap pada Allah kerana kita mampu kerana Allah bersama kita.
siiru'ala barakatillah ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...