Sunday, March 25, 2012

Dibentuk + Membentuk = Terbentuk

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih
Selawat & Salam atas Baginda Rasulullah SAW, ahli keluarga, para sahabat baginda, para tabii tabiin, semua muslimin muslimat.
Syukur Alhamdulillah atas segala nikmatNya & redha Alhamdulillah atas segala ketentuanNya.


Tarbiyah, 'term' yang sering kedengaran dalam kalangan mereka-mereka yang menyertai usrah, halaqah, program ilmu agama.

Tarbiyah mempunyai pelbagai penafsiran mengikut pandangan individu itu sendiri. Bagiku yang jahil ini, tarbiyah ialah agen perubahan total kepada diriku sendiri. Perubahan. Itu mungkin antara kata kunci utama dalam pendefinisian 'tarbiyah'.

Tarbiyah mengubah keadaan daripada sesuatu yang kurang baik kepada baik kemudian kepada lebih baik. Tarbiyah juga boleh didefinisikan sebagai pendidikan berterusan yang mendekatkan diri kepada Allah SWT (ini jawapan 'biasa' didengar daripada naqibah).

Diri kita akan dibentuk baik melalui tarbiyah yang Allah beri sama ada dalam aspek nikmat atau ujian. Namun, untuk kita terus istiqomah dalam 'medium tarbiyah' yang terbaik, kita sendiri harus membentuk tarbiyah dalam diri kita. Bagaimana? InsyaAllah mutaba'ah amal yang dijadikan sebagai teman setia para daie pendokong gerakan dakwah yang menjunjung perjuangan Rasulullah SAW itulah jawapannya.

Mutaba'ah amalnya pada peringkat awalnya menjadikan kita dalam medium keterpaksaan kerana melakukan sesuatu yang tidak pernah dibuat. Peringkat pertengahannya pula menjadikan kita dalam medium kebiasaan. Peringkat akhirnya pula menjadikan kita dalam medium keakraban kerana kita sangat akrab dengan mutaba'ah amal kita sendiri. Nah, di situlah terbukti bahawa mutaba'ah amal kita sedang 'menjaga' kita.

InsyaAllah dalam keadaan setiap masa kita dibentuk dengan tarbiyah, kita tambah lagi dengan sedikit usaha membentuk medium tarbiyah sendiri, InsyaAllah akan terbentuk ruhiyyah yang kuat dalam mendepani segala yang mendatang, Sesungguhnya Allah bersama kita, tetapkan dalam hatiku CUKUPLAH ALLAH BAGIKU. syukran~

p/s : Dibentuk dengan tarbiyah, membentuk jua melalui tarbiyah sehingga terbentuklah jiwa yang hanya mengharapkan redha Allah. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...