Friday, July 22, 2011

Jangan Perasan diri tu MUSLIM

Dengan Nama Allah y Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...


PERTAMA KALINYA, topik ini agak berat sebenarnya tapi harap dapat diringankan hati untuk membaca walaupun kadar yang sangat sedikit kerana topik ini amat penting. 

Buku ini tampak ringkas luarnya namun padat isinya. Isinya menghuraikan peringkat hidup seorang muslim. SIAPA kata mereka yang mengucapkan TIADA TUHAN Y BERHAK DISEMBAH MELAINKAN ALLAH itu pastinya muslim???


Tidak semua orang yang mengucapkan kalimah agung itu ialah muslim yang sebenar kerana muslim yang sebenar bukanlah hanya mengucapkan kalimah itu n mengatakan pada seluruh alam bahawa dia meyakini kalimah itu bahawa tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. 

Kalimah agung itu merupakan kalimah yang menunjukkan penyaksian kita kepada keesaan ALLAH SWT. Hanya Allah tempat bergantung. Tangan, kaki, hati segalanya yang ada pada kita ini ialah milik Allah SWT. Ramai orang berbangga mengatakan dirinya seorang ISLAM. Kononnya nikmat Islam itu masih lagi pada dirinya. Hakikatnya Islam bukanlah pada nama. Bukan jua pada kad pengenalanmu itu semata-mata.

Jika benar kita yakin bahawa hanya Allah pemilik & pencipta alam ini, mengapa masih kedengaran dialog murahan seperti ini?

"Maaflah..awak pergilah solat dulu. Saya tak boleh ikut awak solat. Nanti bos saya marah."

Di mana letaknya keyakinan kita bahawa hanya Allah pemberi rezeki semata-mata?

Dalam rukun negara telah tertulis di tempat teratas...

KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN

Untuk menjadi warga Malaysia tercinta, kita mestilah percaya kepada tuhan. Eh..kalau mengikut rukun iman, dah lebih kurang sama dah tu dengan BERIMAN KEPADA ALLAH SWT. Jika kita benar-benar percaya kepada tuhan, pastinya kita yakin dengan segala apa yang diturunkan oleh tuhan (ALLAH SWT). Allah SWT telah menetapkan hukum hudud. Kenapa masih ada pihak yang meragui hukum dari Allah itu? Di mana letaknya keyakinan kita kepada Allah SWT? Di mana juga tahap kemantapan aqidah kita jika begitu keadaannya? Layakkah kita digelar muslim (hambaNya yang berserah diri)? Layakkah jua kita digelar rakyat Malaysia yang menetapkan rukun yang utama ialah kepercayaan kepada Tuhan?

Tambahan lagi...ada info yang penting dalam buku ini...

tentang JEMAAH ISLAM...

pernah dengar pasal jemaah Islam? Jemaah Islam BUKANLAH jemaah yang dikatakan sebagai pengganas atau penghancur kedamaian negara. Jemaah Islam ialah suatu kumpulan umat Islam yang menjadikan Al-Quran & As-sunnah itu sebagai perlembagaan. Segala kesulitan akan berbalik pada Al-Quran & AS-sunnah. Itulah yang asasnya. Hadam je dulu yang tu ye..hehe Kalau bagi huraian lebih takut ada yang 'lari' dari topik ni.. :D

Seorang muslim haruslah benar-benar menjadi seorang muslim. Allah itu yang utama. Allah pemilik segalanya. Kemudian, dia akan duduk dalam biah solehah (dalam bahasa mudah geng-geng budak baik la..). Jika dia seorang muslim yang sebenar, dia akan sedar kewajipan menegakkan Islam di dunia ini & mentadbir dunia dengan Islam. Jadi, dia akan bersama sahabat-sahabat lain mewujudkan kumpulan yang dinamakan jemaah Islam. Akan lahirlah pelbagai individu muslim yang dapat membentuk keluarga muslim. Gabungan keluarga muslim itu akan dapat mewujudkan masyarakat yang muslim. Jadi, insyaAllah negara Malaysia tercinta dapat ditadbir dengan cara Islam yang sebenar. Barulah dapat 1 MALAYSIA ditadbir dengan aman, damai, telus,adil, saksama mengikut cara Islam yang indah itu. Umat Islam terpelihara, masyarakat bukan Islam terjaga. Itulah Islam sebenarnya sejahtera. Kemudian, bergabunglah & bekerjasamalah rakyat SATU DUNIA yang berpegang teguh dengan Islam & tertegaklah kalimah agung itu di seluruh dunia. Amanlah dunia..sejahteralah jiwa..

Astaghfirullah..Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar
Wallahu'alam~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...