Thursday, December 23, 2010

Mukadimah Aqidah Muslim

Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~Dunia masa kini amat banyak dipengaruhi oleh pelbagai faktor yang membawa umat manusia jauh dari pengabdian kepada penciptaNya. Keadaan ini berpunca dari jauhnya manusia dengan pegangan Allah SWT.

Rasulullah SAW bersabda:
“Aku tinggalkan kepada kamu 2 perkara yang jika kamu berpegang pteguh padanya tidaklah kamu akan sesat. Dua perkara tersebut ialah Al-Quran & As-Sunnahku”
[Hadis Hassan, riwayat Malik]

Definisi Aqidah
1) Bahasa : A’qada – ikatan, simpulan, atau janji yang kuat
2) Istilah : Keimanan & kepercayaan yang kukuh di dalam hati manusia kepada Allah SWT yang tidak mungkin terurai dalam keadaan apa sekalipun.

Dalil Aqidah
[Surah Al-Baqarah : 256]
Tidak ada paksaan untuk (memasuki) Islam ; Sesungguhnya telah jelas jalan yang benar darioada jalan yang sesat. Kerana itu barangsiapa yang ingkar kepada Thagut & beriman kepada Allah, Maka Sesungguhnya Ial telah berpegang kepada buhul tali yag amat Kuat yang tidak akan putus. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui

Sahabat, akidah merupakan perkara asas bagi seseorang muslim. Jika tidak mantap akidahnya, pelbagai permasalahan boleh timbul. Dari sekecil-kecil masalah hingga ke sebesar-besar masalah seperti syirik boleh terjadi jika akidah tidak mantap & tidak bergantung sepenuhnya pada Allah SWT.

Ma Fi Qalbi Ghairullah~
Wallahu'alam~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...