Monday, November 22, 2010

Deactivate 'facebook'

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...



Apa kebaikan FB?


1. "Saya suka dengan notes2 awak..menginsafkan saya.."
2. "Awak..bantu saya untuk berubah ye.."
3. "Wah..kau dah pandai wat cerpen islamik la..boleh berdakwah ni.."
4. "Aku tak kenal siapa kau tapi kau dapat menginsafkan aku..post2 kau buat aku insaf.."
5. "Eh..syuhada ke ni? Alhamdulillah ustazah dapat juga jumpa anak murid ustazah ni.."
6. "Selamat berjaya dalam perjuangan..(ucapan khas dari aku utk kau kawan!..)"
7. "Ni ke syuhada budak Seremban Jaya dulu tu? =) "
8. "Aku dah tengok profile adik ko.."
9. "Sedihnya tengok video Youtube yang ko share tu.."
10 "Saya suka note ni..mohon share.. =) "

Ok..cukup 10 je ayat-ayat yang boleh menunjukkan dengan jelas kebaikan FB seperti berdakwah, jumpa semula kenalan lama, ucapan untuk sesiapa je secara percuma, dapat dikenal pasti oleh kenalan 1 sekolah dahulu, orang lain dapat kenal seluruh family kita tanpa kita memperkenalkan sendiri kepada mereka, dapat 'share' video yang dapat menginsafkan diri & orang lain, dapat berkongsi ilmu dengan orang lain melalui notes yang di'share' secara aktif. Banyak lagi sebenarnya kebaikan FB ni.

Tapi 'Setitik nila boleh merosakkan susu sebelanga'. Kita anggap nila = keburukan FB , susu = kebaikan FB yang lebih banyak dari keburukan FB.

Lumrah alam setiap sesuatu itu ada keburukan & kebaikannya kerana tiada benda yang sempurna. Namun, andai kita mampu untuk mengelak keburukannya, bukankah itu lebih baik? wallahu'alam~

Jom..jengah keburukan FB pula!

1. "Saya nak kenal dengan awak lebih mendalam boleh? Post awak semuanya nampak yang awak ni matang.."

(Oh..tidak! Kalau suka post tu, ambil jela post tu..nak copy paste edit cut segalanya yang boleh dilakukan diizinkan..apa kaitan pula nak kenal dengan tuan punya post?? Ilmu yang dapat tu cukuplah..kalau sama jantina boleh la nak berkenal-kenalan merapatkan ukhwah tapi kalau berlainan jantina tu, takut salah konsep ukhwah je nanti..wallahu'alam~)

2. "Awak..awak ajarlah saya ilmu agama..saya suka tengok info awak..saya langsung tak tahu agama ni awak..tolong saya.."

(Oh..tidak! Ramai lagi ustaz kat luar sana & ramai lagi hamba Allah yang bergelar lelaki islam yang post benda-benda berunsur agama  dakwah. Rujuklah mereka yang lebih arif. Kalau betul nak berubah, Allah akan tunjukkan jalanNya..jalan yang dipilih ni iaitu perempuan kononnya mendidik lelaki ajnabi untuk berubah ialah jalan syaitan untuk mula memasukkan jarum maksiat dalamnya..perhubungan antara lelaki & perempuan boleh jadi musibah walaupun niatnya berdakwah..)

3. "Awak dah berpunya?? Kalau belum saya nak kenal awak & nak jadikan awak lebih dari kawan."

(Oh..tidak! Erm..bila dijawab dah berpunya iaitu milik Allah, mak & ayah, bakal suami, NO COUPLE!, makin lah 'nawaitu' nak berkenalan itu lebih tinggi sebab 'beknye awak..perempuan macam ni lah yang saya cari untuk jadi isteri saya'..baguslah kalau nak isteri yang baik tapi cara mencari itu kurang baik.. cari dulu cinta Allah kemudian baru akan jumpa dengan sesiapa yang ditentukan olehNya..jangan risau Allah itu Maha Pengasih..)

4. "Cuba kau tengok post dia..status dia dah tak engaged la. Dah putus ni!"

(Oh..tidak! Peluang Ghibah semakin memenuhi ruang hati yang sedang sakit. Hati yang sentiasa..mencari kelemahan orang lain. Hati yang perlukan cerita dari manusia-manusia lain untuk memuaskan hati mereka..tidak cukup dengan ghibah, pasti terselit kata-kata kurang baik seperti "aku dah agak dah..bertunang cara islam..nak nikah awal la konon macam lah tak boleh nak tunggu lepas habis study..cakap jela gatal.." tak pasal-pasal buat dosa free kan? Lepas tu hebohkan lagi pada orang lain..sama-sama share la katakan..Jangan lupa sediakan pahala yang secukupnya untuk diberi kepada mangsa umpatan di akhirat nanti ye..wallahu'alam~)

5. "Cuba tengok gambar dia..sekarang tak pakai tudung dah minah tu..jom stalk!"

(Oh..tidak! sepatutnya sesama Islam haruslah sentiasa menjaga antara satu sama lain bukannya membuka keaiban saudara sesama islam yang lain..jangan rasa diri itu baik sangat kerana siapa tahu entah-entah dia sentiasa menjaga kehormatan kalian sebagai kawan mereka tetapi kalian membuka keaibannya..nauzubillah~ Bersedialah untuk berdepan dengannya di padang mahsyar nanti..wallahu'alam~ Jika ada kawan yang berubah dari baik kepada yang kurang baik, nasihatilah dia..jika tidak mampu, cukuplah dengan mendoakan semoga suatu hari nanti dia akan berubah dengan petunjuk Allah yang Maha Pengasih..bukannya dengan membuka keaiban dia pada khalayak ramai)

Cukuplah 5 sahaja keburukan yang didedahkan buat masa ini sedangkan masih banyak lagi keburukannya kan??

Keburukan yang sedikit itu pun mampu untuk menghancurkan kebaikan FB. Jika kita betul-betul menjaga diri sekalipun, di wall Home nanti kita tetap akan nampak gambar wanita membuka aurat, post yang entah apa-apa (lagha). Ok..katakan kita hanya mempunyai kawan-kawan yang baik..menjaga semuanya..post menginsafkan..tapi mampukah kita kawal iklan-iklan di bahagian tepi FB tu? Memang kita tak mampu kan? Yang DOSA TETAP DOSA walaupun dosa pahala itu rahsia Allah. Lagipun melalui FB, kadang kala kita seolah-olah membuka keaiban sendiri dengan me'lagha'kan diri..gelak "hahahaha" sampai boleh penuh comment space. Wallahu'alam~

Kalau kita mampu untuk membuat perubahan, apa lah salahnya kita berubah? Setiap apa yang dilakukan di dunia ini akan dihisab di akhirat nanti..sengaja ana tidak membongkar keburukan FB iaitu pembaziran masa kerana semua sedia maklum tu. Ingatlah..perubahan kita ini melibatkan pahala & dosa..syurga & neraka..
Tahniah kepada yang betul-betul kuat menjaga diri..takziah kepada yang semakin hanyut dalam permainan duniawi ini. Tak salah untuk berhubung di laman sosial tapi biar dengan cara yang lebih baik jika kita mempunyai pilihan. Kita memang ada pilihan..kalau tak silap ana, Lailahaillallah.com sama macam Facebook. Try search..nak atau tak nak je kan? Kalau boleh spend time berjam-jam dengan Facebook, takkan search Lailahaillallah.com pun tak boleh..kemudian join kalau mahu..wallahu'alam~

[Semua ini peringatan untuk diri sendiri & kalian..ana bertawakal pada Allah..masih ada masa untuk berubah..ya Allah..ampunilah segala dosa kami yang sering lalai dari mengingatiMu..Ma Fi Qalbi Ghairullah~]
wallahu'alam~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...